Rdza brunatna pszenicy (Puccinia triticina) to jedna z najpowszechniejszych i najbardziej szkodliwych chorób grzybowych atakujących pszenicę na całym świecie, w tym również w Polsce. Występuje głównie w okresie wegetacji, szczególnie w warunkach sprzyjających wysokiej wilgotności i umiarkowanych temperatur. W przypadku niepodjęcia odpowiednich działań, może prowadzić do poważnych strat plonów i pogorszenia jakości ziarna.
Rdza brunatna w pszenicy objawia się pojawieniem się drobnych, rdzawego koloru pustul (zarodników grzyba) na powierzchni liści, rzadziej na źdźbłach. Pustule te mają barwę od pomarańczowo-brązowej do ciemnobrunatnej i przypominają drobne pęcherzyki. Najczęściej występują w dolnych partiach rośliny, skąd z czasem przenoszą się na wyższe partie, wpływając negatywnie na fotosyntezę i ogólną kondycję rośliny.
Rdza brunatna w pszenicy ozimej stanowi poważne zagrożenie, ponieważ choroba może rozwijać się już wczesną wiosną, gdy rośliny wznawiają wegetację. W sprzyjających warunkach pogodowych – szczególnie przy ciepłej i wilgotnej pogodzie – infekcja może rozprzestrzenić się bardzo szybko.
Zwalczanie rdzy brunatnej pszenicy powinno być oparte na zintegrowanym podejściu, obejmującym zarówno działania agrotechniczne, jak i chemiczne:
Rdza brunatna pszenicy to poważne wyzwanie dla producentów zbóż, szczególnie w kontekście zmian klimatycznych, które sprzyjają rozwojowi tej choroby. Regularna lustracja pól, odpowiedni dobór odmian oraz szybka reakcja w postaci oprysku fungicydowego to kluczowe elementy skutecznego zwalczania rdzy brunatnej w pszenicy, w tym także w odmianach ozimych. Odpowiednie zarządzanie ochroną roślin pozwala nie tylko zabezpieczyć plony, ale również poprawić ich jakość.
1 0
bohonos bys sie wzial za ucziwa prace i ludziom pieniadze oddal !!!!!!!