Zamknij

PSSE Mogilno: Co z tą wodą?

19:05, 08.08.2023 Aktualizacja: 19:06, 08.08.2023
Skomentuj

Państwowa Stacja-Sanitarno Epidemioologiczna w Mogilnie wyjaśniła na czym polega tzw. bezpieczna woda oraz jakie  procedury są stosowane, gdy przekracza ona niepożądane parametry. To istotne, ostatnio problemy z jakością wody odczuli mieszkańcy Gminy Strzelno.

Woda jest w pełni bezpieczna dla zdrowia jeśli spełnia wymagania określone  w  rozporządzeniu Ministra Zdrowia  z dnia 7 grudnia 2017r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. z 2017r., poz. 2294). Każdorazowo po stwierdzeniu, że jakość wody uległa zmia­nie i odbiega od wymagań w sposób mogący zagrozić zdrowiu konsumentów Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny (dalej PPIS) dokonuje oceny zagrożeń. W wyniku tych czynności formułuje komunikaty o jakości wody, w których określa zalecenia co do sposobu korzystania z wody.

Komunikaty przekazywane są Wójtowi/Burmistrzowi - organom odpowiedzialnym za zbiorowe zaopatrzenie w wodę, którzy rozpowszechniają je wśród mieszkańców zaopatrywanych w wodę. Zatem komunikaty opracowywane są przez PPIS – natomiast ich rozpowszechnianie pozostaje w gestii Wójta/Burmistrza. Sposób ich rozpowszechnienia winien umożliwić bezzwłoczne zapoznanie się z nimi konsumentów  z obszaru, dla którego wydano komunikat, w tym poprzez strony internetowe urzędów.

W przypadku stwierdzenia przekroczenia dopuszczalnych stężeń badanych parametrów, PPIS podejmuje decyzje o braku przydatności lub warunkowej przydatności wody do spożycia  i nakazuje odpowiednio zamknięcie wodociągu lub wyłączenie odcinka sieci oraz zakazuje spożywania wody surowej, nakazuje producentom podjęcie działań w celu doprowadzenia wody do jakości zgodnej z normami higienicznymi, a konsumentom zaleca picie wody po przegotowaniu. W sytuacji gdy woda jest „nieprzydatna do spożycia” producent musi zapewnić odbiorcom zastępcze źródło wody. Gdy ocenia się, że woda jest „warunkowo przydatna do spożycia” wstrzymywanie się od picia wody surowej i jej przegotowanie przed spożyciem wystarcza  dla zabezpieczenia konsumentów przed zagrożeniem zdrowotnym.

Po zgłoszeniu przez producenta wody o zakończeniu działań naprawczych PPIS pobiera  próbki kontrolne w celu potwierdzenia doprowadzenia jakości wody do zgodnej z wymaganiami określonymi w w/w rozporządzeniu. Powyższe potwierdza stosowny komunikat, który jest dostarczany do wiadomości odbiorcom wody na wyżej opisanych zasadach.

Woda jest w pełni bezpieczna dla zdrowia jeśli spełnia wymagania określone w  rozporządzeniu Ministra Zdrowia  z dnia 7 grudnia 2017r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. z 2017r., poz. 2294). Każdorazowo po stwierdzeniu, że jakość wody uległa zmia­nie i odbiega od wymagań w sposób mogący zagrozić zdrowiu konsumentów Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny (dalej PPIS) dokonuje oceny zagrożeń. W wyniku tych czynności formułuje komunikaty o jakości wody, w których określa zalecenia co do sposobu korzystania z wody. Komunikaty przekazywane są Wójtowi/Burmistrzowi - organom odpowiedzialnym za zbiorowe zaopatrzenie w wodę, którzy rozpowszechniają je wśród mieszkańców zaopatrywanych w wodę. Zatem komunikaty opracowywane są przez PPIS – natomiast ich rozpowszechnianie pozostaje w gestii Wójta/Burmistrza. Sposób ich rozpowszechnienia winien umożliwić bezzwłoczne zapoznanie się z nimi konsumentów  z obszaru, dla którego wydano komunikat, w tym poprzez strony internetowe urzędów.

W przypadku stwierdzenia przekroczenia dopuszczalnych stężeń badanych parametrów, PPIS podejmuje decyzje o braku przydatności lub warunkowej przydatności wody do spożycia  i nakazuje odpowiednio zamknięcie wodociągu lub wyłączenie odcinka sieci oraz zakazuje spożywania wody surowej, nakazuje producentom podjęcie działań w celu doprowadzenia wody do jakości zgodnej z normami higienicznymi, a konsumentom zaleca picie wody po przegotowaniu. W sytuacji gdy woda jest „nieprzydatna do spożycia” producent musi zapewnić odbiorcom zastępcze źródło wody. Gdy ocenia się, że woda jest „warunkowo przydatna do spożycia” wstrzymywanie się od picia wody surowej i jej przegotowanie przed spożyciem wystarcza  dla zabezpieczenia konsumentów przed zagrożeniem zdrowotnym.

Po zgłoszeniu przez producenta wody o zakończeniu działań naprawczych PPIS pobiera  próbki kontrolne w celu potwierdzenia doprowadzenia jakości wody do zgodnej z wymaganiami określonymi w w/w rozporządzeniu. Powyższe potwierdza stosowny komunikat, który jest dostarczany do wiadomości odbiorcom wody na wyżej opisanych zasadach.

PSSE Mogilno

(PSSE Mogilno)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%